|
|
|
Kyrkomötet
Motion 2007:5
av Marianne Kronberg m.fl.
|
|
|
Kyrkans socialpolitik i en ny tid
|
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att planlägga och påbörja processen för en långsiktig inomkyrklig diskussion och reflektion om kyrkans socialpolitiska roll och ansvar i samhället och återkomma med förslag till Kyrkomötet i 2008 års mål- och rambudgetskrivelse.
Motivering
Svenska kyrkan är inte en statskyrka. Detta har blivit tydligt genom de ändrade relationerna som trädde i kraft 2000. Nu är det sju år sedan Svenska kyrkans relationer till staten förändrades radikalt. Än lever dock enligt vår uppfattning mycket kvar av en statskyrkosyn inom Svenska kyrkan. Inte minst gäller detta inom den socialpolitiska sfären.
Under lång tid under 1900-talet var det inte tillåtet för kyrkan att agera fritt inom det socialpolitiska arbetsfältet, t.ex. att driva ålderdomshem. Den kyrkliga kommunen fick inte göra det som var den borgerliga kommunens uppdrag. Även inomkyrkligt har denna princip varit förhärskande under lång tid. Svenska kyrkan har mer eller mindre accepterat den dominerande samhällssynen som rådde under stora delar av 1900-talet att social verksamhet ska bedrivas av den offentliga, skattefinansierade sektorn och ”det andliga” lämnas åt kyrkan. Kyrkan kan vara ett ”komplement” till den offentliga sektorn men inte driva egen verksamhet som åligger det offentliga. Under senare tid finns församlingar som vågat ifrågasätta denna princip och startat egen verksamhet.
Inom det socialpolitiska området har det inom Sverige skett en utveckling från närmast totalt statligt/kommunalt monopol till allt fler privata och ideella aktörer. Denna utveckling märks bland annat inom områden som sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg, missbruksvård, vård i livets slutskede. Det blir allt mer uppenbart för allt fler att den skattefinansierade välfärden inte har kunnat möta behoven av vård och omsorg i livets olika skeden. Professor Lars Svedberg, Ersta-Sköndal Högskola, konstaterade vid ett seminarium 2006 på temat offentlighet och idealitet att ”aldrig någonsin har vare sig staten eller lokalstaten lyckats med sitt uppdrag gentemot de allra mest utsatta. De som har det svårast har hela tiden hamnat utanför det offentligas skyddsnät.” Vi tror att i stort sett varje församling i Svenska kyrkan kan vittna om detta.
Vi ifrågasätter allt mer den dominerande principen att Svenska kyrkans uppgift är att vara komplement till den skattefinansierade välfärden. Vi vill se ett växande välfärdssamhälle, där Svenska kyrkan inom många sociala arbetsfält skulle kunna ha en mer aktiv roll och erbjuda alternativ. Därför vill vi nu initiera en långsiktig inomkyrklig diskussion och reflektion om kyrkans socialpolitiska roll och ansvar i samhället. Syftet med detta skulle vara att ta fram en kyrklig socialpolitisk ”plattform” som kan inspirera församlingar och ligga till grund för Svenska kyrkans sociala arbete i en ny tid. Den nationella nivåns uppdrag skulle bland annat vara kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning, att initiera och stimulera debatt, sprida erfarenheter (bland annat internationella jämförelser), att stimulera och stödja stiften ur ett främjandeperspektiv. Samspelet mellan kyrkans olika nivåer och andra aktörer inom den ideella sektorn måste framhållas.
Stockholm den 5 juni 2007
Marianne Kronberg (m) Hakon Långström (m) Hans Ulfvebrand (m)   
|